Симптоми, причини и лечение на хронично бъбречно заболяване (ХБН)

Хронично бъбречно заболяване (ХБН) е бавна и прогресивна загуба на функция на бъбреците за няколко години. В крайна сметка човек може да развие бъбречна недостатъчност.

CKD засяга около 37 милиона души в Съединените щати, което е приблизително 15% от населението. Често остава неоткрит и недиагностициран, докато състоянието не е добре напреднало.

Афроамериканските, испаноядците, индианците и азиатските американски хора имат по -голям шанс да развият ХБН от хората, които са бели. Това може да се дължи на различията в първичната грижа за хората в цвят.

С напредването на бъбречните заболявания, опасните нива на отпадъци могат бързо да се натрупат вътре в тялото. Лечението има за цел да спре или забави прогресирането на дисфункцията на бъбреците, като контролира основната причина.

Прочетете, за да научите повече за ХБН, включително неговите причини, симптоми и лечение.

Научете повече около CKD тук.

Симптоми

Хората, които са изложени на висок риск от развитие на ХБН, трябва да имат редовни проверки на бъбреците. Ранното откриване може да помогне за предотвратяване на тежко увреждане на бъбреците.

Какво е CKD?

CKD е бавно и постепенно прогресивно състояние, което причинява дисфункция на бъбреците. Ако обаче един бъбрек спре да функционира правилно, другият все още може да изпълнява нормални функции.

Бъбрекът може да се влоши до определено ниво на дисфункция и да не се влоши. Понякога обаче състоянието може да прогресира до бъбречна недостатъчност.

Повечето хора с ХБН не са наясно, че го имат, тъй като симптомите обикновено не се развиват в ранните етапи на състоянието. Обикновено, когато човек забележи някакви симптоми, състоянието е в напреднал етап. Увреждането на бъбреците на този етап е необратимо.

Как да разпознаем CKD

Симптомите на CKD могат да включват:

 • Хипертония или високо кръвно налягане, или високо кръвно налягане
 • Оток, или подути крака, ръце и глезени
 • Умора или умора
 • Намален изход на урината
 • Кървава урина, в някои Случаи
 • Тъмната урина, в някои случаи
 • намалява психическата бдителност, когато състоянието е тежко
 • Загуба на апетит
 • Устойчив сърбеж кожата, когато състоянието е тежко
 • По -често уриниране, особено през нощта, в някои случаи

етапи

лекарите използват скорост на гломерулна филтрация ( GFR) за да се определи колко е напреднал CKD на човек. GFR показва колко добре бъбрекът на човек филтрира отпадъците. GFR на човек може да зависи от размера на тялото, пола и възрастта им.

лекар може да определи GFR на човек, като тества нивата на креатинин в кръвта си. Креатининът е отпадъчен продукт на креатин, който е киселина, която помага да се доставя енергия на мускулните клетки.

Когато бъбреците работят правилно, те филтрират сравнително постоянно количество креатинин от кръвта. Промените в нивата на креатинина в кръвта могат да показват, че човек има проблем с бъбреците си.

Промяната в GFR на човек позволява на лекар да класифицира CKD на етапи, както следва.

етап 1

Етап 1 CKD означава, че GFR на човек е най -малко 90 милилитра в минута (ml/min) на 1,73 метра квадрат (M2). Това е нормална функция на бъбреците, но с данни за увреждане на бъбреците. Някои признаци на увреждане на бъбреците в етап 1 CKD могат да включват протеин в урина или физическо увреждане на човек.

Етап 2

Ако човек има етап 2 CKD, техният GFR е 60⁠–––––– 89 ml/min на 1,73 m2. GFR в този диапазон обикновено означава, че бъбреците на човек работят добре. Този GFR обаче показва, че човек със етап 2 CKD има допълнителни признаци на увреждане на бъбреците. Тези признаци могат да включват физическо увреждане на бъбрека или протеина в урината на човек.

Човек със етап 1 или 2 ХБН може да говори с лекар за лекарства, които могат да помогнат за защитата на бъбреците им.

Етап 3

На етап 3 CKD GFR на човек е 30⁠–59 ml/min на 1,73 m2. Този диапазон показва, че човек има някакво увреждане на бъбреците. Бъбреците на човек не работят толкова добре, колкото на етап 3 ckd.

Етап 3 CKD може да бъде разделен на две подкатегории:

 • Етап 3а: Етап 3А означава, че това означава, че това означава, че това означава, че това означава, че това означава, че това означава, че това означава, че това означава, че това е Човек има GFR от 45⁠–59 ml/min на 1,73 m2.
 • Етап 3В: Етап 3В означава, че човек има GFR от 30⁠ -44 ml/min на 1,73 m2.

Въпреки че повечето хора с етап 3 CKD нямат симптоми, някои могат да изпитат:

 • Подуване в ръцете и краката
 • Болки в гърба гърба
 • По -често уриниране
 • Анемия
 • Високо кръвно налягане
 • Костно заболяване

Човек Със етап 1–3 CKD може да успее да забави увреждането на бъбреците им чрез:

 • Контрол на кръвната им захар, ако имат диабет
 • Контрол на кръвното им налягане
 • Яденето на здравословна диета
 • Не пушене или използване на тютюн
 • Активен за 30 минути на ден на 5 дни седмично
 • Поддържане на умерен Тегло
 • Среща с бъбречен лекар или нефролог

човек w Неговият етап 3 ХБН може също да иска да говори с диетолог за следване на здравословна диета. Освен това, човек със стадий 3 ХБН може да говори с лекар за инхибитори на ангиотензин-конвертиращ ензим (АСЕ) или рецепторни блокери на ангиотензин II (ARBs). Тези лекарства могат да понижат кръвното налягане и могат да помогнат да се предотврати влошаването на ХБН.

Етап 4

До етап 4 CKD, GFR на човек е 15–29 ml/min на 1,73 m2. На този етап бъбреците на човек са умерено да се повредят. Етап 4 CKD е сериозно състояние и последният етап преди човек да развие бъбречна недостатъчност.

Човек със етап 4 CKD е по -вероятно да изпитва симптоми като подути ръце и крака, болки в гърба и по -често срещани уриниране. Усложнения като анемия или костна болест също са по -склонни.

лекар може да препоръча човек с етап 4 ХБН да говори с нефролог или диетолог. Лекар може също да предпише ACE инхибитори или ARB.

Етап 5

Човек със етап 5 CKD има GFR от 15 ml/min на 1,73 m2 или по -малко. На този етап бъбреците на човек или са се провалили, или са близки до неуспех.

Симптомите на бъбречна недостатъчност включват:

 • Сърбеж
 • Мускулни крампи
 • гадене
 • Повръщане
 • Подуване в ръцете и краката
 • Болки в гърба
 • По -често уриниране
 • Трудно сън
 • Трудно дишане

Ако човек има бъбречна недостатъчност, той ще трябва да претърпи диализа или да има бъбречна трансплантация, за да оцелее. Диализата на бъбреците помага за филтриране на кръвта на човек, когато бъбреците https://harmoniqhealth.com/bg/ им вече не са в състояние.

Данните предполагат, че е имало 15% увеличение на хората, развиващи етап 1 CKD през 2018 г. Междувременно обемът на хората с ХБН при в Етапи 2–5 останаха доста стабилни.

От съществено значение е хората да получат ранна диагноза и бързо лечение на бъбречно заболяване, за да предотвратят сериозни увреждания.

Хората с диабет трябва да имат годишен тест, който измерва микроалбуминурията – или малки количества протеин – в урина. Този тест може да открие ранна диабетна нефропатия, която е увреждане на бъбреците, свързано с диабет.

Лечение на симптоми и странични ефекти

увреждане на бъбреците на човек от CKD обикновено е постоянен. Някои терапии обаче могат да помогнат за контрол на симптомите, да намалят риска от усложнения и да забавят прогресията на състоянието.

Някои състояния, които CKD причинява, които изискват лечение, включват следното.

Високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да бъде причината или симптом на ХБН. Понижаването на кръвното налягане е важно за защита на бъбреците и впоследствие да се забави прогресията на ХБН.

Човек с високо кръвно налягане може да се наложи да приема определени лекарства. Освен това, правенето на промени в начина на живот като хранене здравословно и редовно упражнения може да помогне за намаляване на кръвното налягане на човек.

Научете за нормалното кръвно налягане тук.

анемия

Хемоглобинът е веществото в червените кръвни клетки, което носи жизненоважен кислород около тялото. Ако нивата на хемоглобин са ниски, човек вероятно има анемия.

Инжекциите на еритропоеза-стимулиращи средства (ESA) са най-често срещаното лечение на ХБН и анемия. ESA имитират протеиновия еритропоетин, който се секретира от бъбреците за стимулиране на производството на червени кръвни клетки.

Фосфатен баланс

Телата на хората с бъбречно заболяване може да не могат да премахнат правилно фосфата.. Лечението включва човек, който намалява приема на хранителен фосфат. Това обикновено означава намаляване на консумацията на млечни продукти, червено месо, яйца и риба. Научете повече за фосфор в диетата тук.

Сърбеж на кожата

Сърбежът е често срещан проблем за хората В напредналите етапи на ХБН или които имат бъбречна недостатъчност и получават диализа.

Може да бъде трудно да се контролира сърбежът и човек може да открие, че има затруднения да спи. Човек може да се опита да говори с дерматолог за сърбежната си кожа. Дерматологът може да осигури на човек лекарства или овлажнители, за да помогне за намаляване на сърбежа.

Научете повече за сърбежната кожа тук.

дефицит на витамин D

Хората с CKD са с висок риск от дефицит на витамин D. Витамин D е от съществено значение за здравите кости. Бъбреците активират витамин D, получен от слънцето или храната, преди тялото да може да го използва. Ниските нива на витамин D могат да доведат до загуба на костна плътност, което може да доведе до остеопороза или фрактури. Хората с дефицит на витамин D може да изискват добавяне. Доказателствата за неговата ефективност обаче са ограничени, така че лекарите обикновено решават въз основа на нуждите и здравословното състояние на индивида. Научете повече за дефицита на витамин D тук.

Задържане на течности

Хората с ХБН трябва да внимават с приема на течности и да ограничат колко сол консумират. Ако бъбреците не работят правилно, човек е много по -податлив на натрупване на течност и претоварване.

Консумирането на много сол също може да доведе до задържане на тялото още по -течност. Задържането на течности поради натрий може да доведе до хипертония, което може да доведе до прогресиране на бъбречно заболяване и сериозни сърдечни проблеми.

Научете повече за приема на сол тук.

Типове лечение

Може да се наложи хората да приемат много лекарства за лечение на симптомите и състоянията, които се развиват поради ХБН.

В допълнение, човек може да се наложи да изпробва една от следните промени в начина на живот или лечение, в зависимост от етапа на своя CKD.

Диета

след a Правилната диета е жизненоважна част от лечението на бъбречна недостатъчност. Ограничаването на количеството на протеина в диетата може да помогне за забавяне на прогресирането на състоянието, тъй като консумацията на твърде много протеин може да пренасочи бъбреците на човек.

Въпреки това, специфичното количество протеин, който човек трябва да яде, зависи от техния размер на тялото, цялостното здраве и режима на упражнения. Човек трябва да говори с лекар или диетолог, за да разбере най -добрите източници на протеини и колко да консумират.

Промените в диетата също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на гадене. Човек трябва да регулира внимателно приема на сол, за да контролира хипертонията. Човек може също да се наложи да ограничи калий и фосфор, тъй като те могат да бъдат опасни за хората с ХБН.

Научете за най-добрите храни за здрави бъбреци тук.

нестероидни противовъзпалителни лекарства тук.

Хората с ХБН трябва да избягват нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен, определени антибиотици и използването на багрило с CT сканиране. Това се дължи на повишен риск от странични ефекти в резултат на това как бъбреците могат да метаболизират тези лекарства.

Лечението на краен стадий

лечението на краен стадий обикновено започва, когато човек е на етап 5 и бъбрекът им функционира при 15% от нормалния си капацитет. Това се случва, когато бъбреците не могат да бъдат в крак с процеса на премахване на отпадъците и течностите, въпреки че човекът прави промени в начина на живот, прави диетични промени и приема на лекарства.

Поради тази причина човек с краен стадий бъбречно заболяване ще се нуждае диализа или бъбречна трансплантация за оцеляване. Повечето лекари се опитват да забавят необходимостта от диализа или бъбречна трансплантация възможно най -дълго, тъй като те могат да доведат до потенциално сериозни усложнения. Научете повече за бъбречното заболяване на крайния стадий тук.

Диализа на бъбреците

Диализата е механичното отстраняване на отпадъчните продукти и прекомерните течности от кръвта, когато бъбреците вече не могат да изпълняват тази функция. Диализата има някои сериозни рискове, включително инфекция.

Има два основни типа бъбречна диализа. Те са:

 • Хемодиализа: диализер или изкуствен бъбрек, машината изпомпва кръв от тялото на човека. Машината филтрира отпадъците, а кръвта повтаря тялото през епруветки. Тази процедура обикновено се случва в болницата или в диализен център, но тя също може да се проведе у дома.
 • Перитонеална диализа: коремът на човека филтрира кръвта. Това се осъществява в перитонеалната кухина, която съдържа огромна мрежа от малки кръвоносни съдове. Лекар имплантира катетър в корема и влива и източва диализен разтвор толкова дълго, колкото е необходимо за отстраняване на отпадъците и излишната течност.

Има два подтипа перитонеална диализа:

 • Непрекъснато амбулаторна перитонеална диализа: това обикновено се случва, докато човек се занимава с ежедневните си дейности.
 • Автоматизирана перитонеална диализа: Това обикновено се осъществява по време на сън.

Научете повече за диализата на бъбреците тук.

бъбречна трансплантация

бъбрек Трансплантацията е по -добър вариант от диализата за тези, които нямат други здравословни състояния, освен бъбречна недостатъчност. Въпреки това, кандидатите за бъбречна трансплантация може да се наложи да претърпят диализа, докато не получат нов бъбрек.

Донорът на бъбреците и получателят трябва да имат кръвни групи, които работят заедно. Ако човек получи бъбрек от някой с несъвместима кръв, тялото им може да го отхвърли.

братя и сестри или много близки роднини обикновено са най -добрите видове донори. Ако жив донор не е на разположение, търсенето ще започне за донор на труп и човек ще получи бъбрек от някой, който наскоро е починал.

Научете повече за трансплантациите на органи и как работят тук.

причини

бъбреците извършват сложната система на филтриране в нашите тела. Това включва премахване на излишните отпадъци и течен материал от кръвта и отделянето му от тялото.

бъбреците филтрират токсините и отпадъците от кръвта на човек. Въпреки това могат да възникнат проблеми:

 • Ако кръвният поток не достигне правилно бъбреците
 • Ако бъбреците не работят правилно поради увреждане или заболяване
 • Ако препятствието предотвратява изтичането на урина

CKD често се случва в резултат на диабет или хипертония.

Когато човек има неконтролиран диабет, захарта (глюкоза) се натрупва в кръвта и може да увреди бъбреците.

Междувременно високото кръвно налягане може да повреди гломерулите. Това са части от бъбреците, които филтрират отпадъчните продукти.

Някои другипричини за CKD могат да включват:

 • Запушен поток на урината: блокираната урина може да се върне в бъбрека от The пикочен мехур. Блокираният поток на урината увеличава натиска върху бъбреците и подкопава тяхната функция. Възможните причини включват разширена простата, камъни в бъбреците и тумор.
 • Бъбречните заболявания: Има много различни бъбречни заболявания, включително поликистозни бъбречни заболявания, пиелонефрит и гломерулонефрит. Стеноза: Това причинява стесняване или блокиране на бъбречната артерия, преди да влезе в бъбреците.
 • Отравяне на тежки метали: олово е често срещан източник на отравяне.
 • Проблеми с развитието на плода: Това може да бъде често occur if the fetus’ kidneys do not develop correctly in the womb.
 • Systemic lupus erythematosus: This is an autoimmune condition wherein the body’s immune system attacks the kidneys as though they were foreign tissue.
 • малария и жълта треска: Тези две заболявания, пренасяни от комари, могат да причинят нарушена функция на бъбреците.
 • Някои лекарства: Прекомерната употреба на определени лекарства, включително НСПВС, може да доведе до бъбречна недостатъчност.
 • Незаконна употреба на вещества: Използването на вещества като хероин или кокаин може да повреди бъбреците.
 • бъбрек в Жури: Поддържането на рязък удар или друго физическо нараняване на бъбреците може да причини щети.

Научете повече за причините за бъбречна недостатъчност тук.

Рискови фактори

Повечето от причините за ХБН също са рискови фактори за състоянието. В допълнение към диабет иВисоко кръвно налягане, някои други рискови фактори включват:

 • Да имаш фамилна анамнеза за бъбречно заболяване
 • Да бъдеш по -възрастен, тъй като ХБН е много по -често срещан сред хората над 60 години на възраст над 60 години
 • Затлъстяването
 • Има сърдечно заболяване
 • , като получи предишно увреждане на бъбреците

раса и етническа принадлежност

Според Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, афроамериканските, испаноядците и индианците са по -склонни да получат ХБН, отколкото хората, които са бели.

 • Около 35% от хората с бъбречна недостатъчност в САЩ са афроамериканци, въпреки че афро -американците представляват само 13% от населението на САЩ. Диабетът и високото кръвно налягане са основни причини за бъбречна недостатъчност в тази група и

Contents